Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 19/12/2013 κατέθεσα αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητάω να ενημερωθώ από τους αρμόδιους Υπουργούς για τον πραγματικό αριθμό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία. Γνωρίζω ότι ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει σε ένα σημείο και χρειάζεται να συνδυαστούν σειρά από στοιχεία για να εντοπιστεί. Όταν όμως εντοπιστεί θα είναι συγκλονιστικός. Διότι πτώχευση πραγματική σημαίνει Κοινωνικός Αποκλεισμός με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό σημαίνει.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


ΑΘΗΝΑ 19-12-2013

ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ονομάζομαι Φλωράς Γεώργιος, εδρεύω στην οδό Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564 και η ιδιότητα μου είναι επιχειρηματίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και πρόεδρος στην επιτροπή για θέματα Ανταγωνισμού του ΕΕΑ. Επίσης είμαι αντιπρόεδρος στην Διεπιμελητηριακή Επιτροπή για το Παραεμπόριο (ΔΕΠΑΡ). Η ΔΕΠΑΡ συνίσταται από μέλη των ΔΣ πέντε Επιμελητηρίων της Αττικής με συνολικό αριθμό μελών (επαγγελματιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) άνω των 300.000. Τα Επιμελητήρια είναι τα (ΕΕΑ, ΒΕΑ, ΕΕΠ, ΒΕΠ, ΕΒΕΠ).

Σας καταθέτω την παρούσα αναφορά σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Θα σας παρακαλούσα όπως απευθύνεται την αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών ώστε να απαντήσουν όπως ορίζει το άρθρο 125 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής.

ΘΕΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα τελευταία πέντε χρόνια σωρεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν βρεθεί σε δυσμενέστατη θέση με αποτέλεσμα να έχουν πρακτικά τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης. Έχουν σφραγιστεί επιταγές τους, έχουν οφειλές στην Εφορία, οφειλές στο ΙΚΑ, οφειλές στον ΟΑΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών δεν έχει πτωχεύσει με βάση τον πτωχευτικό κώδικα αλλά έχει πρακτικά πτωχεύσει αφού υφίσταται τις συνέπειες της επιχείρησης και του επιχειρηματία που έχει πτωχεύσει.
Η γνώση του αριθμού αυτού είναι ιδιαιτέρως σημαντική ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την επανένανταξη στην οικονομική δραστηριότητα αυτών που έπεσαν έξω μεν αλλά δεν είχαν δόλο για αυτό. Η άμεση επανένταξή τους είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους με σημαντικότερους τους εξής:
1. την εξασφάλιση εισοδήματος για αυτούς και τις οικογένειές τους
2. την αποπληρωμή, έστω και μακροπρόθεσμη, των χρεών τους στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΕ και
3. την παροχή και πάλι θέσεων εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία

Όμως ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά και παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό και στην Τρόικα που λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον μας.

Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αρμόδιους Υπουργούς όπως μας ενημερώσουν για τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια «χρίστηκαν» οφειλέτες του Δημοσίου και αδυνατούν έως σήμερα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους?
  2. σε τι ύψος ανέρχονται οι οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προς το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα?
  3. Ποιος είναι ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια «χρίστηκαν» οφειλέτες του ΙΚΑ και αδυνατούν έως σήμερα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους?
  4. σε τι ύψος ανέρχονται οι οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προς το ΙΚΑ σήμερα?
  5. Ποιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα τα τελευταία πέντε χρόνια?
  6. Πόσοι άνθρωποι δούλευαν στις επιχειρήσεις αυτές το διάστημα 2003-2010?
  7. Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Οικονομικών αν οι επιχειρηματίες αυτοί έπεσαν έξω «τίμια» ή «δόλια»?
  8. με δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επιχειρηματίες με ποιο τρόπο πιστεύουν τα αρμόδια υπουργεία ότι θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν τους επιτραπεί και πάλι να επιχειρήσουν?
  9. στις δυσμενείς συνέπειες κατά όλων των επιχειρηματιών που οφείλουν σήμερα στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ υπάρχει ποιοτικός διαχωρισμός ανάλογα με την αιτία που τους οδήγησε στο να πέσει έξω η επιχείρησή τους ή θεωρούνται όλοι ως δόλιοι?

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση

Φλωράς Γεώργιος
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564, τηλ. 2105232621, george.floras@floras.gr
Επιχειρηματίας, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Πρόεδρος στην επιτροπή για θέματα Ανταγωνισμού του ΕΕΑ
Αντιπρόεδρος στην Διεπιμελητηριακή Επιτροπή για το Παραεμπόριο (ΔΕΠΑΡ)

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή