Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ»
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
«ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ»

Ένα σημαντικό πρόβλημα που υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη είναι το πρόβλημα της δεύτερης ευκαιρίας στους έντιμους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω και κατέστησαν αφερέγγυοι.
Στην Ελλάδα αν κάποιος πέσει έξω, απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο στο επιχειρείν, η Κοινωνία των θεωρεί αυτομάτως απατεώνα. Το αντίθετο από ότι συμβαίνει στα νοικοκυριά για τα οποία η Πολιτεία προστρέχει, όταν αυτά πέφτουν έξω οικονομικά, να τα βοηθήσει να ορθοποδήσουν (βλ. Νόμος Κατσέλη, κούρεμα δανείων κλπ).
Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους έντιμους και στους δόλιους επιχειρηματίες, των οποίων η επιχείρηση πτώχευσε. Όλοι είναι το ίδιο και αντιμετωπίζονται ανάλογα από την Πολιτεία. Παρατηρούμε ότι ένας εγκληματίας έγκλειστος στις φυλακές για βαριά αδικήματα μπορεί να επιχειρήσει (μέσα από τις φυλακές) επειδή έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενώ ο έντιμος που έπεσε έξω αδυνατεί!!
Η Πολιτεία αγνοεί τον αριθμό όσων πτώχευσαν στην πράξη και θεωρεί σαν πτωχεύσεις μόνο τις επίσημες (2009: 336 πτωχεύσεις, 2010:359 πτωχεύσεις, 2011: 442 πτωχεύσεις, 2012: 412 πτωχεύσεις, 2013:353 πτωχεύσεις).


Είναι αδιανόητο ο Πτωχευτικός Κώδικας να φτιάχνεται και να διαμορφώνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς την άμεση συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς την άμεση συμμετοχή των επιχειρηματιών. Φτιάχνεται νόμος για τους Καταναλωτές χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των Καταναλωτών; Όχι φυσικά.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Τους τελευταίους μήνες διάβασα το πτωχευτικό Δίκαιο της Αγγλίας, του Hong Kong, του Βελγίου και της Ιρλανδίας, πτωχευτικά δίκαια που θεωρούνται από τα πλέον αποτελεσματικά του κόσμου. Συναντήθηκα και μίλησα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τις ΓΔ Δικαιοσύνης και Επιχειρηματικότητας). Διάβασα τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Small Business Act). Πήρα τις καλύτερες πρακτικές από ότι διάβασα και τις προσάρμοσα στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις αλλάζουν βασικά σημεία στο επιχειρείν μέσω της αλλαγής του Πτωχευτικού Κώδικα:
1.      Σύντομη, χρονικά, διαγραφών όλων των χρεών των πτωχευμένων
2.      Διαχωρισμός εντίμων πτωχευμένων και επόμενη (δεύτερη) ευκαιρία χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς
3.      Διαπίστωση αφερεγγυότητας άμεσα με την εμφάνισή της

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Προχωράω σε διαβούλευση, ιδίως ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο.
Στόχος είναι η υποβολή μιας πρότασης προς την πολιτική ηγεσία, προς τους νομοθέτες μας. Μια πρόταση που θα βγάλει την επιχειρηματική κοινότητα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με το άχρηστο πτωχευτικό Δίκαιο που έχουμε σήμερα.
Έφτιαξα ένα blog στην διεύθυνση http://defteriefkeria.blogspot.gr/
Σας καλώ να το επισκεφθείτε και να γράψετε τα σχόλιά σας επί των προτάσεων και τις απόψεις σας για τα θέματα αυτά. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 13/4/2014.
Τα σχόλιά σας δεν θα απαντηθούν. Τονίζω ότι οι προτάσεις είναι μια αρχή και για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται καλή πρόθεση και όχι μονόπλευρη κριτική άνευ αξίας. Οποιος έχει διαφορετικές απόψεις τις καταθέτει ως σχόλιο.

Θα βρείτε επτά ενότητες:
1.      ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
2.      ΤΙ ΕΣΤΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ
3.      ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ και ΜΗΤΡΩΟ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
4.      ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ και ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ-ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
5.      ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΝΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΠΤΩΧΟΥΣ
6.      ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
7.      ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Με την προτεινόμενη αλλαγή νομοθεσίας:

1.      Ορίζεται ακριβώς τι εστί Αφερεγγυότητα.
2.      Δημιουργείται Οργανισμός Πτωχεύσεων που ασχολείται αποκλειστικά με τις Πτωχεύσεις νομικών προσώπων και με τους συνδίκους πτώχευσης.
3.      Δημιουργείται Μητρώο Αφερεγγυότητας στο οποίο τηρούνται όλες οι διαδικασίες μιας πτώχευσης και στο οποίο ανακοινώνονται δημοσίως οι σχετικές πληροφορίες.
4.      αλλάζει η διαδικασία διαπίστωσης της αφερεγγυότητας, αλλαγή που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρείν συνολικά. Η αδυναμία κάλυψης κάθε λογής βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι το σημάδι της αφερεγγυότητας. Η διαπίστωση της γίνεται ιδιαιτέρως εύκολη και άμεσα ξεκινάει η εκκαθάριση της επιχείρησης. Βασική συνέπεια της αλλαγής αυτής είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο επιχειρείν που στηρίζεται στην πίστωση, ενισχύεται το επιχειρείν που ασχολείται με την χρηματοροή (cash flow) ως βασικός παράγοντας λειτουργίας της επιχείρησης. Αλλάζει η νοοτροπία σε όσους δίνουν πίστωση και σε όσους λαμβάνουν πίστωση (προμηθευτές, τράπεζες κλπ). Ο επιχειρηματίας επικεντρώνεται στις θετικές χρηματοροές, άρα σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα της επιχείρησης.
5.      αλλάζει ριζικά η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που κατέστησαν αφερέγγυοι με άμεσο διαχωρισμό τους σε έντιμους και μη. Ο έντιμος σύντομα αποκτάει το δικαίωμα σε επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία, απαλλάσσεται από κάθε λογής ποινικές και αστικές ευθύνες (λόγω έλλειψης δόλου), διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του. Ο ανέντιμος (στατιστικά ποσοστό 3%-6%) αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και άλλες δυσμενείς συνέπειες (στέρηση δεύτερης ευκαιρίας).
Για κάθε άλλο σχόλιο ή παρατήρηση επικοινωνήστε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση george.floras@floras.gr

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος
Επιχειρηματίας
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα, τηλ. 2105232621
george.floras@floras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου